Mediteren – de kracht van vertragen en thuiskomen bij jezelf

Er was een tijd dat ik niet eens wist hoe het voelde om écht stil te worden vanbinnen. Mijn hoofd draaide altijd door – to-dolijsten, zorgen, verwachtingen, het gevoel dat ik iets moest doen om goed genoeg te zijn. Misschien herken je dat. Alsof je leven op automatische piloot doorgaat, maar jij ondertussen steeds verder verwijderd raakt van jezelf.

Mediteren heeft daarin iets wezenlijks veranderd voor mij. Niet als ‘snelle oplossing’ of spirituele truc, maar als een liefdevolle manier om mezelf te ontmoeten. Steeds opnieuw.

Waarom meditatie, juist als je hoofd overuren draait

Ik weet nog goed dat ik in het begin dacht: “Ik kan dit niet.” Stilzitten voelde onveilig. Mijn gedachten gingen alle kanten op, mijn lichaam protesteerde. Maar wat ik toen nog niet wist, is dat dát juist onderdeel van de oefening is. Meditatie vraagt niet dat je stil bent, het nodigt je uit om op te merken wat er is – mét zachtheid.

Juist voor mensen die zijn opgegroeid met het gevoel dat je altijd ‘aan’ moet staan, die geleerd hebben te pleasen, door te zetten, te zorgen voor anderen… is meditatie een krachtige ingang om weer te voelen: Wat is van mij? Wat heb ík nodig? Hoe is het nu, in mij?

Hoe ik meditatie ben gaan integreren

In plaats van het groots aan te pakken, ben ik klein begonnen. Vijf minuten in de ochtend. Niet in lotushouding, niet perfect stil. Gewoon op de bank, met een dekentje, een kop thee en mijn ogen half gesloten. Adem in, adem uit. Wat voel ik in mijn lichaam? Welke delen in mij zijn onrustig, en welke verlangen naar zachtheid?

Later begon ik ook op andere momenten te ‘vertragen’. Even een minuut zitten voordat ik een cliënt ontvang. In de auto, even mijn hand op mijn hart. Voor het slapen gaan, inchecken bij mezelf: "Waar heb ik vandaag mezelf verloren? En waar vond ik mezelf terug?"

Meditatie werd geen ‘moetje’, maar een manier om mezelf te herinneren: ik ben hier. Ik mag er zijn. Precies zoals ik nu ben.

Voor jou, als je vaak op aan staat

Als jij iemand bent die zichzelf regelmatig verliest in het zorgen voor anderen, die ’s avonds leeg op de bank ploft maar geen rust voelt… weet dan: je bent niet de enige. En er is niets mis met jou.

Wat er vaak mist, is ruimte. Ruimte om te voelen in plaats van te doen. Meditatie is daarin een uitnodiging. Geen prestatie, geen oordeel, maar een zachte oefening in aanwezig zijn. Met alles wat er is.

Je hoeft niet urenlang op een matje te zitten. Misschien is het voor jou een wandeling in stilte. Of vijf bewuste ademhalingen in de keuken. Het gaat niet om perfectie, maar om de ontmoeting met jezelf.

Wat het mij – en mijn cliënten – heeft gebracht

Door meditatie heb ik mezelf beter leren kennen. Mijn automatische patronen, de innerlijke stemmen die hard waren, maar ook de delen in mij die zacht en wijs zijn. En ik zie hetzelfde gebeuren bij de mensen met wie ik werk. Wanneer zij leren vertragen, komen er tranen, opluchting, inzichten. Alsof er eindelijk geluisterd wordt naar iets wat al heel lang wachtte.

Meditatie is geen wondermiddel, maar het kan wel een sleutel zijn. Naar meer rust in je hoofd. Meer ruimte in je lijf. Meer compassie voor wie je bent.

Oefening: 5 minuten thuiskomen bij jezelf

Een korte, zachte meditatie om even te landen. Je hebt er niets voor nodig behalve jezelf.

Stap 1 – Zoek een plek waar je even ongestoord kunt zijn
Dat mag op een stoel zijn, op de bank of op een kussen. Zorg dat je comfortabel zit, met beide voeten op de grond als dat lukt. Laat je handen rusten op je schoot of in je schoot gevouwen.

  • Stap 2 – Voel je lichaam
    Sluit rustig je ogen of laat ze half open. Breng je aandacht naar je lichaam. Voel waar je contact maakt met de stoel of de grond. Voel je voeten. Je billen. Je rug. Adem een keer diep in door je neus, en langzaam uit door je mond. Laat je schouders zakken.
  • Stap 3 – Volg je adem
    Breng je aandacht naar je ademhaling. Je hoeft niets te veranderen. Alleen maar voelen hoe de adem in en uit je lichaam beweegt. Waar voel je de adem het meest? In je neus, je borst, je buik?
  • Stap 4 – Zacht terugkomen bij jezelf
    Als je merkt dat je gedachten afdwalen (en dat gebeurt!), breng je jezelf vriendelijk weer terug naar je adem. Je hoeft niets op te lossen. Alleen opmerken. Alleen zijn. Precies zoals je bent. Misschien zeg je zachtjes in jezelf bij elke inademing: "Ik ben hier." En bij elke uitademing: "Het is oké."
  • Stap 5 – Afronden met zachtheid
    Na een paar minuten ademruimte, breng langzaam je aandacht terug naar de ruimte om je heen. Beweeg zachtjes je vingers of je schouders. Open je ogen. Neem een moment om te voelen: Wat is er nu anders dan vijf minuten geleden?

Soms is vijf minuten al genoeg om jezelf weer even te voelen. Om een zaadje te planten van rust, van verbinding. En hoe vaker je oefent, hoe vertrouwder dit thuiskomen wordt.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.